vila L



místo Středočeský kraj / stav studie / studie 2013


Rodinný dům nedaleko Sázavy je v současné době ve fázi studie. Dům je umístěn na jižním svahu s výhledem na vesnici. Návrh tedy bude vždy založen s výhledem tímto směrem. Dalším faktorem návrhu  je značný sklon terénu, na který bude dům dispozičně navazovat. Klientem je mladá osvícená rodina s dvěmi dětmi se znalostí historie architektury a umění. Klienti na projekt i stavbu nespěchají. Na těchto stránkách se tedy odehrává pokus o zpřístupnění procesu vytváření návrhu rodinného domu.
fáze 1 / srpen 2013
První varianta řešení vznikla po prvním jednání s klienty na základě zadání studie. Principem návrhu je kompozice dvou hmot podél a napříč svahem, navzájem kolmých. Přízemní část domu ústí ve velkoformátové prosklení směrované k centru obce. Výhled do krajiny je z místností obývacího pokoje a ložnice. Tyto prostory jsou zároveň snížené vůči přízemí dvoupodlažní části domu, kde je umístěna zejména kuchyň a jídelna.
Tyto prostory ústí na západní straně do rozsáhlé venkovní terasy, která slouží zejména jako venkovní sezení - venkovní alternativa umístění jídelního stolu zejména v odpoledních a podvečerních hodinách s využitím západního slunce.



V patře jsou umístěné 3 dětské pokoje s wc a koupelnou.Orientace oken opět na jižní a západní stranu s pohledem na obec. 


fáze 2 / září 2013
Druhé řešení vychází ze zapracování připomínek prvního návrhu. Požadavkem klienta bylo utlumit trochu prostorovou výraznost objektu na svahu, větší důraz na venkovní sezení otevřené spíše k jižní straně. Bylo tedy zvoleno řešení s výraznějším zapuštěním přízemní části objektu. Horní část stavby je vůči přízemní schodovitě odstupňována a z pohledu z obce nevytváří tak výraznou bariéru jako v případě prvního řešení.



Žádné komentáře:

Okomentovat